«

»

Trött som en gnu…

Efter den senaste tiden är det i och för sig inte så konstigt att jag är det. Jag har pluggat massivt och ska fortsätta med det idag med en paus för ett läkarbesök tillsammans med dottern.

Vissa kanske tycker att det är töntigt att följa med en vuxen människa till doktorn, men jag har full förståelse för att man inte vill gå till doktorn och få vissa undersökningar gjorda på egen hand. Jag har själv haft ”sjukhusfobi” tidigare och avskydde lukten som fanns när man kom till en läkarmottagning eller liknande. Det är för väl att jag har kommit över det nu när jag ska arbeta som medicinsk sekreterare efter avslutad utbildning. ;-)

Har ni tänkt på att många vårdgivare är rätt ”kalla” av sig i deras patientbemötande? Jag har reagerat på det många gånger, men det kanske beror på att jag själv känner väldigt starkt i de flesta situationer. Jag är väldigt ”blödig” och känslig och hade faktiskt inte klarat av att arbeta som läkare eller sjuksköterska. Dels för att jag inte klarar av att se blod, dels för att jag inte klarar av att se människor som mår dåligt. I vissa fall var det riktigt jobbigt psykiskt när jag jobbade inom vården som personlig assistent och ledsagare. Då kom jag brukarna väldigt nära och höll på att gå sönder inombords när en av dem senare avled.

Det har varit jobbigt även i min roll som läkarsekreterare när jag skriver journaler. Då får jag ju veta exakt vad patienten söker för och vad som gör att hen mår dåligt. Vissa har det riktigt svårt och det känns i hjärtat när jag skriver deras journaler för jag kan sätta mig in i hur det är för dem att ha det som de har det. Vissa gånger måste jag försöka ”stänga av” för att orka skriva vidare… Tack och lov så utför man fler arbetsuppgifter än att bara skriva patientjournaler för annars hade jag nog inte orkat med det.

Det finns fördelar och nackdelar med empati, men jag är övertygad om att fördelarna överväger eftersom man genom sin empati också har möjlighet att hjälpa andra när man förstår hur det känns. Med andra ord. Det är INTE töntigt att följa med en vuxen person till doktorn och hålla handen. Tvärtom så är det viktigt att stötta andra människor när man har möjligheten att göra det. :-) ♥ / Maria

Empathy.

Dagens positiva: Att jag har förmåga att känna empati. :-)

Share

2 kommentarer

 1. Annica Lundgren

  Åh vad jag blir glad att se dig skriva så… jag följer med mina grabbar för att de vill då och då gör jag det. OM de känner sig trygga och lugnare av det så självklart är jag me.

  Jag ser inget fel i det…. så länge de vill ha min hjälp så får de den….

  Kram till dig för att du är så klok och vettig… och då måste ju jag också vara det efter som vi är så lika…hihihihh

  1. alamaria

   Ja, Annica! :-) Det är en självklarhet och du är också klok som lyssnar till dina barns behov, även om de är ”stora” barn. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>