↑ Åter till Recept

Lax och potatis

Dagens maträtt är busenkel att göra. Det går inte att göra fel. Jag lovar! :-)

Köp två påsar tärnad potatis och lägg i en stor plåt. Häll på en kanna vatten över potatisen och ställ in formen i ugnen på 200 grader.

På ytterligare en plåt så läggs laxfiléerna som delas i två bitar. Häll även här på en kanna vatten över fisken. Krydda sedan med salt och sparsamt med vitpeppar. Jag brukar hälla vitpeppar i handen och sedan försiktigt strö över med fingrarna så att det inte ska komma för mycket. Fisk och för mycket vitpeppar är en väldigt dålig kombo. :-(

Fortsätt med lite lökpulver om du gillar det och framför allt på med torkad dill och gräslök. Självklart så kör du färsk om du föredrar det. :-) Sist, men inte minst så smular du ner två tärningar fiskbuljong i vattnet och ”tjoff in i ugnen” tills potatisen är mjuk och fisken blir ”vit”. Man kan se när den är klar, men om man är osäker så provsmakar man. Jag brukar ha fisken inne i 30-40 minuter och potatisen ca. 40-50 minuter. Under tiden så skär jag upp grönsaker för hand eller använder mig av matberedaren. Ett gott tillbehör är skivade, kokta morötter som går bra att frysa in om man gör en ”stor sats”. :-) Då har man alltid färdigt när man har bråttom, vilket jag rätt ofta har.

Kolla gärna efter kaloriinnehållet på laxfiléerna då det kan variera en del. Ibland så har jag köpt lax som innehåller 230 kalorier per 100 gram. Nu har jag hittat min favorit som bara innehåller 160 kalorier per 100 gram. :-) Varför trycka i sig fler kalorier än nödvändigt? ;-)

Potatisen innehåller 85 kalorier per 100 gram och jag har inte adderat något fett i matlagningen eftersom vattnet gör att det inte behövs. Buljongtärningarna ger ett par kalorier, men inte så många och det beror också på om man väljer att ha med skyn som man får, till maten eller om man avstår. Jag avstod och tog fisksås till min mat och min portion bestod av 200 gram lax och 200 gram potatis, plus sås och grönsaker med vatten till.

Felix fisksås.

Gör gärna mycket åt gången av denna enkla maträtt och frys in. Du kommer vara glad över det den dagen när du är trött och inte har tid, lust eller ork att laga mat och bara kan slänga in en sådan här portion i micron. Eller varför inte när barnen är hungriga efter skolan och tiden är knapp. Då får de mat på ett par minuter! :-) / Maria

Tärnad, kokt potatis.Ugnsbakad lax. size-medium wp-image-648″ />

Share