↑ Åter till Recept

Köttfärsmuffins

Köttfärsmuffins lärde jag mig att göra genom att titta på ”Rachel Ray” för ett par år sedan. Man kan väldigt enkelt säga att det handlar om att man gör en köttfärs-smet och sedan fördelar den i muffins-formar. Det blir alltså lite större köttbullar eller som mindre köttfärslimpor. Jag kallar dem för ”köttfärs-muffins”. :-) Självklart så kan man göra köttfärs-smeten enligt eget recept. Jag har gjort enligt mitt recept nedan och beräknat kalorierna på den totala kalorimängden i mitt recept delat på 12 stycken som det blev i min form. Mina köttfärsmuffins innehåller ca 150 kalorier styck och jag brukar äta 2-3 stycken.

Det här behövs:

700 gram nötfärs 12%
Syltlök 100 gram
Sambal Oelek 10-15 gram
1 ägg
2 dl havregryn (65 gram)
2 dl vatten
Kryddor enligt önskemål. Jag använde salt, paprikapulver, chilikrydda, citronpeppar, lökpulver, vitlökspulver….. Listan blir lång, för jag slänger i lite av varje. Det brukar bli gott, men gör det du gillar.

Gör så här:
Mixa syltlöken med sambal oelek, 1 ägg, 2 dl havregryn och 2 dl vatten.
Häll blandningen över köttfärsen och blanda ihop.
Krydda enligt önskemål och blanda ordentligt.
Fördela smeten i muffins-formarna. Använda gärna silikonformar så blir det lätt att hälla bort överflödigt fett som har samlats i botten av muffins-formen när dina köttfärsmuffins är färdiga.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. Jag satte timern på 20 minuter först och sedan på 10 minuter till, för att låta dem stå några minuter extra efter det. Med andra ord, kolla då och då och se hur lång tid som behövs. Det ska bli en fin yta, men inte för hård yta så att de blir torra. Se på bilderna och fråga gärna om något är oklart. Jag lagar ofta mat på ”känsla” och ”höftar” rätt mycket åt alla håll och kanter. :-) Servera med en grönsallad, ris eller potatis. Det är valfritt. Ta helt enkelt det du gillar och kom ihåg att räkna kalorierna i din ShapeUp-app. :-) / Maria

Köttfärsmuffins.

Köttfärsmuffins till middag!

Share