↑ Åter till Recept

Korvsoppa

När jag var barn så brukade min mamma göra en soppa som hon kallade för ”Korvsoppa” även om den innehåller även gul lök, potatis, passerade tomater och buljong. Det är en billig soppa ur ekonomisk synvinkel och går att göra relativt kalorisnål om man väljer mager korv som vi gör. En sats brukar ge 6 portioner, vilket blir 320 kalorier per portion.

Ingredienser:

Potatis (En påse fryst, tärnad potatis 800 gram)
Gul lök (En påse fryst, hackad gul lök 450 gram)
Korv ( 2 påsar mager korv à 300 gram = 600 gram totalt)
Passerade tomater (1 paket)
Buljong ( 3 köttbuljonger i tärning)
Vatten (Så alla ingredienser täcks lite drygt. Häll gärna på lite vatten i taget och mer om det behövs)
Sambal Oelek (Det är en smaksak. Inget vid önskemål om en mildare soppa. 1-2 tsk vid önskemål om en hetare soppa)

Eftersom jag är lite lat ibland så köper jag fryst tärnad potatis, färdighackad gul lök, passerade tomater och buljongtärningar. När jag var barn så skulle potatisen skalas och tärnas för hand. Likadant med löken så att tårarna rann. Korven skulle skäras i bitar och tomaterna skulle köpas hela och hackas. Buljongen köptes faktiskt i tärningar, men jag vet att det finns de som tycker att det är ”fusk” och dåligt” av olika orsaker. Jag orkar inte befatta mig med att ALLT måste göras på ett ”äkta sätt” från grunden.

Istället så tar jag en stor, tjockbottnad kastrull och slänger i fryst, gul hackad lök. När den har tinat lite och fräst en stund så häller jag i den frysta, tärnade potatisen. Sedan häller jag på vatten som täcker allt drygt. Ta INTE för mycket vatten, för då blir soppan så tråkig och blaskig. Låt det bli mer av en gryta.

När det har puttrat en stund så häller jag i ett paket passerade tomater och 1-2 tsk sambal oelek. Det är en smaksak. Jag gillar heta soppor. Andra gör det inte. Jag smular också ner 3 köttbuljongs-tärningar och häller på lite mer vatten. Ingredienserna ska täckas, men inte ”dränkas”.

Till sist så lägger jag i den skivade korven och låter allt koka upp, för att sedan puttra i 20-30 minuter. Smaka av och se om smaken är till belåtenhet. Vid önskemål om ytterligare ”hetta”, så lägg i mer sambal oelek. Om det är för starkt, så häll i mer vatten eller en skvätt mjölk.

Jag brukar portionera den färdiga soppan och min sats brukar räcka till 6 portioner. Dessa fryser jag in och tar fram antingen till lunch eller middag. Bon Appetit! / Maria

Ingredienser till korvsoppan.

Ingredienser till korvsoppan.

Färdig korvsoppa.

Färdig korvsoppa.

Share