↑ Åter till Recept

Kalorisnål lasagne

Jag har länge lekt med tanke på att testa att göra lasagne med zucchini istället för att göra som jag brukar med pasta-lasagneplattor.

Vanligtvis så köper jag en mix där allt ingår och bara adderar köttfärs, vatten, mjölk och ost. Nu ville jag se om detta alternativet kunde vara gott? Speciellt med tanke på att kalorimängden skiljer rätt avsevärt mellan zucchini och lasagneplattor. 100 gram lasagne-plattor innehåller 361 kalorier. 100 gram zucchini innehåller 16 kalorier.

Jag använde följande ingredienser:

800 gram 12%-nötfärs
550 gram zucchini
315 gram Edamer-ost
500 gram passerade tomater
25 gram sambal oelek

Valfria kryddor, vitlök och gul lök om så önskas. Jag tog enbart torra kryddor i form av vitlökspulver, lökpulver, chilikrydda, allkrydda, oregano, basilika, citronpeppar och en italiensk kryddblandning, men välj själv det du gillar till din köttfärssås. Alla brukar ha sin egen favorit.

Gör så här:

Stek köttfärsen och krydda enligt önskemål. Häll i de passerade tomaterna. Låt det puttra en stund innan du häller ett tunt lager i botten på en ugnsfast form. Varva med skalade och hyvlade zucchini-skivor (på längden). Lägg på ett lager ost innan det är dags för nästa lager köttfärssås. Jag gjorde det i fyra omgångar och toppade med ost. Per 100 gram blev det ca. 100 kalorier. Jag åt 300 gram vilket blev ca. 300 kalorier. Mums!! / Maria

Zucchini-lasagne.

Share