↑ Åter till Recept

Hemlagat potatismos

Ja, jag är en latmask ibland och visst har jag gjort pulvermos många gånger. Min familj äter det, men inte med glädje. Av det skälet så gör jag ibland hemlagat potatismos gjort på potatis, mjölk, ägg och margarin. Det gillar de mycket mer! Nedanstående recept ger ca. 2 – 2,5 kg färdig mos och räcker till ca. 10 portioner.

Det här behövs:

2 – 2,5 kg mjölig potatis (minska mängden vid behov)

1 ägg

50 gram margarin

1 dl mjölk

Skala all potatis, skölj den och koka upp tills den är mjuk.

Häll av vattnet från kastrullen och mosa potatisen med lämpligt redskap. Vissa väljer att använda elvisp och det funkar absolut. Jag mosade för hand med en potatisstöt. Bra träning! ;-)

När potatisen är mosad så häller man i mjölken och mosar ytterligare.

Knäck ett ägg och lägg i tillsammans med margarinet. Om du föredrar smör så ta det, men min kaloriberäkning är gjord på ovanstående recept.

Mosa ihop allt ordentligt. Krydda med salt, vitpeppar och citronpeppar. Var försiktig med vitpepparn, för annars kan det bli för starkt. Detta potatismos ger 100 kalorier / 100 gram. Jag äter 200 gram per portion.

Skala potatisen. Skölj potatisen. Låt potatisen koka. Mosa den kokade potatisen. Mosa till potatismos med valfritt redskap.

Share