↑ Åter till Recept

Gratinerad paprika

Jag ville göra en vegetarisk rätt och tycker väldigt mycket om gratinerad paprika. Tidigare så har jag bara gjort det med köttfärsfyllning, men det går minst lika bra med en vegetarisk fyllning och de jag gjorde nu fylldes med bland annat riven morot, purjolök och krossade tomater. Det här behövs till 6 hela paprikor (12 halva):

180 gram edamerost (12 skivor) = 562 kalorier
500 gram krossade tomater = 200 kalorier
150 gram morötter = 68 kalorier
110 gram röda linser = 384 kalorier
1 grönsaksbuljong (11 gram) = 36 kalorier
50 gram purjolök = 30 kalorier
200 ml vatten = 0 kalorier
1200 gram gul paprika = 276 kalorier
Sambal oelek 2 tsk = 6 kalorier

Totalt 1562 kalorier som delas med vikten: 2407 = 0,65 / 1 gram. Då kan man antingen väga respektive halva eller så delar man det totala kaloriintaget på 12 halvor. :-) Välj själv. 1562 delat på 12 = ungefär 131 kalorier per halva.

Gör så här:

Strimla purjolöken och grovriv morötterna. Om man vill så kan man även mixa dem ytterligare i en matberedare. Det gjorde jag.
Koka upp vattnet, buljongtärningen och de krossade tomaterna.
Lägg i linserna, grönsakerna och sambal oelek. Låt det koka sakta i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Dela paprikorna i halvor, kärna ur och skölj. Ställ dem i en ugnssäker form. Fördela röran i paprikorna och lägg på en skiva ost på varje paprika-halva.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader tills ytan har fin färg, ca 8-10 minuter.

Servera med valfria tillbehör. Jag tog ris, thai sweet chilisås och soya. :-) Smaklig måltid! / Maria

Gratinerad paprika.

Share