«

»

Hur ofta får man äta godsaker?

När jag läser förra årets dagbok, så dyker en väldigt relevant fråga upp. Hur ofta får man äta godsaker? Jag menar godis, snacks, bakverk, glass, take-away och ”fast food” och liknande. Vissa hävdar att man bara ska göra de en gång i veckan eftersom det är dåligt att göra det varje dag. Andra menar på att man kan göra det varje dag om man bara tar lite och inte ”överdriver”. Så här skrev jag förra året:

Dag 16

Det är en ny vecka och allt börjar igen efter en dryg veckas påsklov. Killarna ska till skolan och maken skulle till jobbet, men han mådde fortfarande inte tillräckligt bra så han jobbade hemifrån idag.

Jag vet inte om jag håller på att bli sjuk, men energin är inte på topp idag även om det finns saker som måste bli gjorda ändå. Jorden slutar inte snurra bara för att man själv känner sig snurrig.

Det är skönt att sönerna och jag handlade lite igår. Ikväll får vi äta rostbiff och potatissallad. Jag kommer inte att äta så mycket potatissallad eftersom jag inte vet hur min mage kommer att reagera. Efter reaktionen på riset i fredags så är jag lite orolig och tänker äta en hel del sallad till och bara en liten klick potatissallad. Det är dessutom en lågkalori-potatissallad.

Tråkigt nog så gick bilen sönder idag igen. Det började lysa, blinka och låta när jag körde sönerna till skolan. När jag kom hem igen så berättade jag för maken vad som hade hänt och med tanke på att det stod ”breaking fault” och inte ville sluta att tjuta i bilen så vågade jag inte köra mer än hem till garaget.

Maken ringde till assistansen och lät dem komma och hämta bilen till verkstaden. Eftersom maken behövde jobba så åkte jag till Wagnefors och hämtade en hyrbil som ingick i vår assistans-försäkring. Den här gången fick vi hyra en Nissan Note. Perfekt! Det är nämligen en sådan bil som vi funderar på att köpa och nu får vi prova den i tre dagar. Då kan man känna efter om det är en bil för oss.

När jag hämtade sönerna så tittade de frågande på bilen, men tyckte att det var en passande bil för oss som familj eftersom det finns massor med utrymme i baksätet. Bilen är riktigt behaglig att köra så jag känner mig väldigt nöjd. Frågan är om vi kan hitta en till ett vettigt pris inom kort?

Under kvällen när maken hade jobbat färdigt så kikade vi på bilar och hittade faktiskt ett par stycken som vi kunde provköra. Vi tittade på en i förra veckan, men den hade redan blivit såld. En annan provkörde vi för ett tag sedan, men den lät lite konstigt. Det finns en till som är av intresse här i närheten och en i Alingsås, men det känns lite långt att åka. Vi får se hur det blir. En ny bil måste vi ha snart för det blir dyrt att betala för reparationer gång på gång. Tur att vi har försäkring i alla fall!

Barnen är väldigt nöjda och glada över att jag har bakat, så idag vill de ha rulltårta med hallon i. Jag har funderat en del på hur ofta man ska eller bör äta bakverk och andra onyttiga saker. Är det ok att äta det ofta om det är så att man håller sig till sitt tillåtna kaloriintag? Jag vet inte riktigt med tanke på hur min kropp reagerar på kolhydrater. Sönerna fick dela på en rulltårta och fick fem bitar var. Maken tog den sista biten eftersom det blev totalt elva bitar och han vill spara på sina kalorier.

Jag funderar på om jag är elak som låter barnen äta så mycket gott så ofta eftersom de inte har något problem med deras vikt. Jag kanske ska tänka mer på deras vanor och att de inte ska äta så ofta? När yngsta sonen ville äta upp allt som jag hade bakat när de kom hem från deras pappa och jag sa nej, så tittade han på mig med en ledsen min. Jag svarade att man inte behöver äta allt bara för att det finns. Man kan äta vid flera tillfällen istället.

Eller ska man äta upp allt och enbart äta sällan? Vilket är bäst? Nu pratar vi inte om ”enorma mängder”, utan om två bitar kladdkaka och fem bitar rulltårta. Tunna och små bitar av både och. För vissa kanske det skulle räknas som en bit kladdkaka och 2-3 bitar rulltårta. Det beror ju på hur man skär också.

Dag 16 ger jag mig själv ”16” eftersom jag avstod från rulltårta även om det fanns hemma. Maken och barnen fick äta upp det istället.

Ibland får jag dåligt samvete för att jag är restriktiv med hur barnen får äta ”godsaker” av olika slag. Sedan får jag minst lika dåligt samvete när jag låter dem mumsa i sig. Vilket är bäst? Hur ska man göra? Jag vill att de ska få bra matvanor, en god hälsa och sunda värderingar kring mat, dryck, träning och hälsa. Kan mitt beteende förstöra för dem? Hur gör du för egen del och hur gör du som har barn? Hur ofta får de äta ”onyttigt”? / Maria

Hur ofta är onyttiga alternativ ok?

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>