«

»

Fetmarelaterad sjukdom…

Ett av mina största problem för ett år sedan, var att jag hade svårt att andas. Det var värst på natten, men ibland var det svårt även på dagen. Så länge jag kan minnas så har jag haft problem med öron-näsa-hals och allergiska åkommor till och från, vilket är rätt vanligt när man har fibromyalgi.

Till slut så kände jag att det fick vara nog och sökte mig till en specialist som väldigt rakt och ärligt berättade att det hade med min övervikt att göra. Inget hymlande alls.

Först och främst så har jag trånga näsgångar och min övervikt på det gjorde att fettet i ansiktet ”tryckte mot” näsgångarna och gjorde det svårt för luften att passera. Det i sin tur gjorde att jag vaknade i ren panik av andningssvårigheter. Så här skrev jag förra året.

Dag 3

Inne på dag tre är det dags att gå till läkaren eftersom jag har haft så stora problem med andningen nattetid det senaste halvåret.

Jag är inte förkyld och har inte heller allergiska besvär. Ändå så blir jag helt täppt i näsan på natten vilket resulterar i att jag inte kan andas. Då vaknar jag i ren panik och när jag har rest mig upp så släpper nästäppan. De flesta skulle nog säga att då är det ju bara till att gå och lägga sig igen, men det är det inte. Tvärtom så är det väldigt svårt att somna om. Resultatet blir en extrem trötthet på dagen.

Detta fick mig att söka läkare förra sommaren. Han i sin tur remitterade mig till en öron-näsa-hals-specialist. Idag ska jag gå dit och få höra vad han har att säga. Jag har sökt information på nätet och faktiskt hittat fakta som exakt beskriver min problematik. Det är alltså inte psykiskt som många har velat få det till.

-          Du kanske lider av panikångest?

-          Nej, det tycker jag inte att det verkar som efter att ha läst på om panikångest på nätet. Jag sover bra tills jag inte kan andas längre och då vaknar jag.

Hur jag än har försökt att förklara för min omgivning att det inte är någon form av psykisk åkomma så fortsätter de att tjata om att det måste vara så eller att jag helt enkelt bara inbillar mig att jag inte kan andas.

Sittande i läkarens stol får jag veta att jag har en liten näsa med trånga näsgångar. Detta kombinerat med min övervikt ökar trycket på näsgångarna på natten. Det går dock att vidga utrymmet i näsgångarna med hjälp av en operation. Jag bad om mer information om operationen och läkaren skrev att den heter radiofrekvens konkaplastik.

Den här sortens operation brukar man ta till om man inte framgångsrikt kunnat behandla nästäppan med kortisonspray. Det är en enkel operation som innebär att man minskar ned näsans svällkroppar som kallas för näsmusslor. Detta kan man göra genom att bränna, använda laser och flera andra metoder som förstör en del av den vävnad som svullnar. Man kan också skära bort en del av näsmusslorna. Då får man vara försiktig så att man inte tar bort för mycket av näsmusslorna eftersom näsan kan bli torr och att ger ilningar när man andas in kall luft.

Denna operation omfattas inte av försäkringen, vilket innebär att patienten betalar för hela operationen själv. Sju tusen kronor. Pengarna finns, men jag känner att jag kanske inte skulle behöva den operationen om det är så att jag lyckas gå ner i vikt. Dessutom så får jag erkänna att jag inte är fullt så positiv till ett ingrepp, då alla ingrepp innebär risker och inte garanterar ett fullgott resultat. Vad gör jag om det till och med blir sämre än innan?

Nu använder jag plåster, Nezestrips, som lyfter näsvingarna och ger mig extra utrymme i näsgångarna när jag andas genom näsan på nätterna. De hjälper så pass bra att jag väntar med att genomgå en operation hur liten, enkel och smärtfri den än sägs må vara.

Idag är min tredje lyckade dag! Jag känner mig tacksam och stolt över mig själv.

Som sagt var. Jag kunde få en operation inom loppet av ett par dagar då det var en privat specialist. Samtidigt så är ett ingrepp alltid ett ingrepp och det kanske skulle hjälpa om jag gick ner i vikt? Vore det inte värt ett försök? Jag tyckte det och jag ångrar det verkligen inte eftersom jag inte har behövt operera mig. Att gå ner i vikt har gjort en enorm skillnad.

Av det skälet så anser jag inte att man bör ta till operation innan man har utforskat andra alternativ, men många vill ha det lättaste alternativet och vill inte behöva anstränga sig.

Beträffande andningen så kan jag tipsa om ett par andra saker som har hjälpt mig och min andning.

Nozovent

Nezestrips

Nasaline

Nozovent.

Nozovent är en näsvidgare som gör det lättare att andas och om man snarkar så brukar det bli bättre eller till och med upphöra helt genom att man använder Nozovent.

Nezestrips plåster tejpas över näsryggen och håller upp näsväggarna så att trycket inte blir så starkt på näsgångarna. Då blir det också lättare att andas. Jag använde dessa först, men föredrog att byta till Nozovent eftersom jag inte gillade ”klister-känslan”. Plåstren funkar dock väldigt bra.

Nasaline – nässprutan är helt fantastisk! Den fungerar på samma sätt som en näskanna, men bättre än nässpray då man inte blir beroende. Jag var beroende av nässpray under många år, men har lyckats bli fri från det. De enda gångerna som jag använder nässpray är när jag är allergisk. Då har jag en speciell nässpray med kortison i, men använder aldrig nässpray när jag är förkyld. / Maria

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>