«

»

Dyrt att äta nyttig och hälsosam mat?

När jag läser dagboken från förra året så blir jag nästan arg!! Det är INTE dyrare att äta nyttig och hälsosam mat. Så här skrev jag förra året:
Dag 18

Söndag, sista dagen i veckan. Vad skönt det var att få vakna i lugn och ro för en gång skull. Så typiskt att man då vaknar strax efter sju på morgonen. Onödigt skulle jag vilja påstå, men vad gör man om man inte är trött och kan sova längre? Jag låg och surfade i mobilen tills maken vaknade och vi bestämde oss för att gå upp och äta frukost. Stolt över mig själv från gårdagen, då jag höll mig till mitt tillåtna kaloriintag, så bestämde jag mig för att inte överskrida intaget idag heller. Jag ska fixa det här. Till frukost så blev det lite fryst mango och hallon med naturell lättyoghurt och en kopp te med mjölk. Jag kände mig inte så hungrig så jag tänkte att det var bättre att kanske äta lite mer senare under dagen.

Maken och jag hade läst en artikel på nätet om att det finns människor i USA som inte har råd och möjlighet att äta nyttigt mer än en gång i månaden. Detta för att det är ”hela” 1,6 kilometer till den affären som säljer frukt och grönt. Att gå skulle ju vara uteslutet för vem orkar bära hem allt efter inhandlingen? Faktum var att jag blev lite irriterad när jag läste den artikeln. Först och främst så pratar vi förvisso om överviktiga, men för övrigt friska människor. Dessa människor orkar alltså inte gå 1,6 kilometer till fots, utan måste åka buss eller bil.

På den tiden när jag fortfarande var relativt frisk, så gick jag sträckor som var bra mycket längre än 1,6 kilometer. Där får man dessutom gratis motion. Om man köper en kärra av något slag så kan man packa in alla sina grönsaker i den och dra den efter sig på vägen hem. Man behöver inte bära och slipper få ont i händerna. Tyngden från kärran gör att man bränner ännu mer energi och tar man med sig sina barn så får ju även de gratis motion.

De som säger att det inte går att ”träna gratis” eller att äta ”nyttig och billig mat”, vet inte vad de pratar om. Gratis träning får man genom att man promenerar. Det kostar inget. Vanliga övningar som stärker muskulaturen är sådant som går att göra hemma. Man behöver inte gå till gymmet för att träna.

Om jag skulle satsa på billig, näringsrik, mättande och kalorisnål mat, så hade jag satsat främst på vegetarisk kost och eventuellt lagt till ytterligare protein i form av kött, fisk eller fågel. Soppor är billigt och mättande. Dock är inte alla grönsaker eller frukter så kalorisnåla, så man får kika ordentligt på innehållsdeklarationen.

Jag tror att övervikt många gånger beror på okunskap. Om folk hade vetat om vad de ska göra och vad de ska äta och dricka, så hade nog inte lika många människor haft problem med vikten. Det tog lång tid för mig att lära mig och jag tycker att information och utbildning är något som borde vara en del av utbildningen i skolan. Den information som ges i skolor idag, är inte tillräcklig. En gemensam satsning mellan hemkunskapen och gymnastiken borde vara A och O. Kanske skulle man även arbeta på ett nära sätt med biologin så att människor får förstå hur kroppen fungerar och vad den behöver.

Det sägs att fattiga människor inte har råd att äta hälsosam mat, därför att den onyttiga maten är billigare. Tala om för mig hur vatten ur kranen kan vara dyrare än en flaska läsk. Tala om för mig hur mycket dyrare det är att göra en hemlagad, vegetarisk soppa, än att köpa ett hamburgermål med pommes? Det är inte dyrare att äta nyttigt och därför är det inte heller acceptabelt att folk säger att fattiga inte har råd att äta nyttigt. Om de har råd att äta skräp, så har de råd att äta sunt. Mat måste alla ha. Det handlar om vad de vill ha och vad de är sugna på. Inte om vad de har råd med.

Dag 18 ger jag mig själv ”18”. Jag har varit tjockare än jag är idag. Jag är fortfarande tjock, men jag kommer bli smal och när jag har blivit det så kommer jag aldrig att bli tjock igen. Det finns inga ursäkter. Till och med nu när jag är sjuk så kan jag gå ner i vikt genom att tänka på mitt kaloriintag.

Det finns alldeles för många ursäkter och bortförklaringar när det kommer till att förändra sitt liv. Många vill ha en ”quick-fix”. Det ska vara enkelt, gå fort och lätt. Ingen ansträngning ska vara nödvändig. Man ska inte behöva svettas och kan bara träna på gym. Om man inte har råd med det så finns det ingen möjlighet att gå ner i vikt eftersom träningen är omöjlig på grund av ekonomin… Ja, du hör ju själv… Ska man skratta eller gråta?

Sluta tramsa nu. Ta på dig ytterkläderna och gå ut på en promenad. JO, den kommer att göra skillnad. Du kommer att bränna fler kalorier än vad du gör där du sitter i soffan och glor på tv. Kom igen!! Gå och handla nyttig mat med få kalorier på vägen hem. När du ser till att få ett kaloriunderskott så kommer du att gå ner i vikt. Om du inte orkar bära, så köp dig en vagn att dra maten i. Det har jag gjort. Återigen. Gratis träning!! ;-) Vad väntar du på? Gör det bara! :-) / Maria

Inte råd att äta nyttigt?

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>